Global folkrörelse i Jönköpings län

Global folkrörelse i Jönköpings län har haft ett samarbete med Bäckadalsgymnasiet. Där har utlandsfödda elever som har varit i Sverige 1-5 år och är mellan 16-19 år gamla fått lämna in uppgifter och skapelser om hembygd, makt, Sverige och fördomar till arkivet för att bevaras för alltid. Här kommer vi att visa bilder på skapelserna och citat från deras berättelser som de har lämnat in. Bilderna och texterna är slumpvis ihopsatta här.
Varsågod och njut!

Jönköpings läns folkrörelsearkivs logga.
Alla kan känna sig makt lösa ibland till exempel jag såg en man som slår sin son jag vill jätte gärna att hjälpa sonen men om jag kommer närmare och stoppar mannen han kan slå mig jätte hårt och jag åker till sjukhuset eller om man ser en person med en pistol eller en kniv man vågar inte komma närmare för att hjälpa till.
Foto av teckning på grön, muskulös varelse med lila byxor.
När jag var liten hade jag ett liv som är fullt med stor hopp med att plugga vidare och bli något viktigt i den här världen, Men en dag försvann allt när det jävla kriget kom och det blir sämre dag för dag. En dag sa mamma och pappa att det går inte att leva här längre .Det är så svårt att överleva, Jag tänkte men hur ska jag lämna mitt liv och mina vänner och gatorna som jag går på varje dag till ett främmande land. Det var för mycket för en 15 årig kille.
Foto av bildcollage och skulptur. Foto på ett barn som tittar ut över bebyggelse och foto på en å som rinner under en välvd stenbro. Ovanpå collaget står en skulptur av ett träd av lera och papper.

När jag kom till Sverige var det väldigt svårt för mig, eftersom jag inte såg ut som de andra och inte kunde språket och kulturen heller. Jag var ensam och hade det svårt. Det var ett ställe jag hade aldrig varit i. Vädret var helt annorlunda från vad jag var van vid. Jag har inte sett snö förut så du kan tänka hur svårt det var för mig. Jag kommer ihåg när jag kom här det var sommartid. En dag sa min farbror till mig att det var dags middag. Nej, jag vill inte äta nu jag ska vänta tills ikväll, sa jag till honom. Han bara skrattade åt mig. Det var ljust vid kl.9 på kvällen.

Foto av målning på flicka som sitter på en stentrappa. I hennes ansikte finns bara ett par ögon, men näsa och mun är utelämnade.

Varje person borde ha makt över sig själv. Ingen annan kan bestämma över mig jag får göra var jag vill inom lagen. Ibland är det jätteviktig med makt men i vissa fall kan makten vara något negativt och farligt. Vi har ett exempel och det är ISIS i Syrien. De ser att vi har makt här i Syrien och vi har rätt att bestämma istället för staten. Och de har stiftat många lagar från sig själva. De dödar människor bara för att de trodde att dem icke är troende. Eller om man inte är muslim så har man två val alltså man måste bli muslim eller betala en stor betalning och gör man inget av alternativen så döds man.

Foto av målning med fyra bilder: en karta över Huskvarna, en stad i silhuette, en familj i silhuette och sex figurer med texten "Friends".

Jag har aldrig haft makt men jag har sett några som har makt. Jag tror att man blir alltid glad när man har makt. Man har på sig fina kläder, köper vad man vill och göra vad som helst. Men man blir också annorlunda när man får makt. Till exempel, om man innan hade hela tiden kontakt med sina kompisar och leker med dem, då slutar man göra det när man får makt. Man börjar backar ur från olika reaktioner.  En annan sak är att folk som har makt blir viktiga personer i samhället. Därför börjar många bli kaxiga när de får makt. Jag tycker att makt är bra bara när man är ansvarsfull. Annars blir den mest negativ.

Foto på svartvit målning av en fot som trampar på en hand.
En dag tänkte jag om Sverige är ett fattigt land skulle ingen som skulle gå ditt och de skulle inte låta andra mäniskor komma in om de inte kan klara dem själva. Sen önskade jag att Sverige ska bli ett bra land och stort som USA och England som jag brukat titta på filmar. När jag kom hit var det helt annorlunda som jag tänkte. När jag kom ut på flygplatsen blev jag helt förvånad för att det var sommar och solen sken men jag kände mig kalt fortvarande och solen var liksom ljus. Jag hade på mig ett linne och jag tänkte det ska bli varmt där ute men det var tvärtom. Det var sjukt. Det var helgen när jag kom hit och det var helt tyst och ingen som gick på gatan.
Foto på målning av fredsduva med syrianska flaggan på ena vingen. Duvan flyger över stiliserad jordglob. Över globen texten: "Peace"
Den första månaden var det jobbigt för mig. Jag gillade inte kylan och saknade efter solen. Här hade jag allting, ett lugnt liv men hjärtat var inte glatt och jag visste inte varför. Det var höstsäsong och många löv föll hela tiden. På rasterna satt jag bland röda och gula löv och tänkte på allting och ingenting. Innan åkte jag hit tänkte jag aldrig att jag skulle sakna solen eller persiskt bröd eller persisk talande människor. Jag kunde inte förstå vad man sa. De hade ofta hundar med sig och jag älskade deras hundar för att jag om kunde smeka djuren utan att behöva prata med dem. Svenska blev som en jätte i min väg och nästan varje natt drömde jag mina lärare. Jag gick misströsta till skolan och vågade inte säga hur jag mådde.  Jag trodde att om jag ville prata om mina riktiga känslor skulle någon säga att om du saknade efter solen eller sådana saker varför åkte du hit? Jag fick inte vara ledsen …
Foto på tavla/skulptur av ansikte där en halvan är dold bakom tyg. Ansiktet har blåmärken.
Foto på tavla/skulptur av ansikte där en halvan är dold bakom tyg. Ansiktet har smink.

I Syrien hade jag en kompis som hade varit skräddare och hade en egen verkstad. Där brukade mina kompisar och jag träffas nästan varje dag och ha roligt tillsammans. Där om någon var sjuk eller ledsen så frågade vännerna efter honom. I verkstaden kunde vi göra allt möjlig bl.a. spela playstation, spelkort, laga mat tillsammans och hjälpa varandra med läxor. Varje person av oss hade ett visst värde och när den personen kände sorg då tröstade vi honom tills han blev glad.  Där försökte vi hitta på nya grejor och göra allt för första gången. Nästan alltid hade vi trevligt sällskap och tiden gick fort. Ska dessa dagar någonsin komma tillbaka? Jag kan aldrig glömma dagarna som vi hade där.

Foto på staty av en liten person som blir trampad på. I bakgrunden sitter även ett foto som illustrerar detta.
Foto på tavla gjord av blommor, mosaik, bark och trästickor.

Naturen är den enda plasten som jag känner mig verkligen hemma i för att när jag var i mitt hemland så brukade jag och mina härliga vänner vara i naturen och lägga oss under ett träd och titta på himlen och skratta så mycket under härliga och varma sommardagar. Det var otroligt spännande. Bilarna swishade förbi, fåglarna kvittrade och vädret var varmt och härligt. Alla barn som var omkring skrek. Speciellt på helgerna var vi i naturen. Vi skojade med varandra  och simmade i floden.

Foto av bildcollage bl.a. en docka i rött hår, en innergård med grönska och vatten och en teckning av en skuggfigur som håller i en flagga.

När människor ser mig för första gången tror de att jag är löjlig och lat, men när de känner mig mer så säger de att jag är rolig, hjälpsam och andra saker.  Jag hade inte negativa fördomar om människor i Sverige, jag hade ingen aning om att det finns en del människor som hatar invandrarna som nazister. Jag trodde bara att alla människor är hjälpsamma och trevliga.

Foto av vattenfärgsmålning föreställande en människa som sitter på en bänk och blickar ut över vatten eller himmel.

Fördomar kan finnas i ett lite samhälle. Ibland hör vi att en man dödar sin fru eller sin flickvän på grund av att pojken eller flickan misstänkter att hans eller hennes flicka har kontakt med någon annan och det kan inte vara sant men fördomar gör att man dödar en människa.

Foto på målning av lerig väg och fyrhjuling. Vid sidan av vägen ett träd med pengasedlar istället för blad. Även tre figurer, varav en har ett gevär och en ligger ner.

När jag var barn tyckte jag att om jag hade makt skulle jag dela alla pengar som finns i världen mellan de fattiga människor. Om jag hade makt skulle jag hjälpa mina människor för att ha ett lugnt liv utan krig. Det är många som inte använder sin makt på bra sätt t.xp. Nord Koreas president. Han tänker inte alls på sitt land eller sina människor. Han vill visa andra länder att de tillverkar nya vapen och han ser inte att hans människor inte har något att äta. Tvärtemot den här personen finns det andra presidenter som bara tänker på sitt land eller sina människor och som vill att människor ska leva i ett lugnt och bra samhälle.

Foto på svartvit målning av en hand som greppar en annan hand.

Om jag har makt jag skulle förändra mitt land eftersom männen har mycket makten över kvinnor och alla kvinnorna är maktlösa mot männen. Jag gillar inte att det ska vara skillnad mellan kvinnor och män. I Afghanistan har inte alla kvinnor rätt att bestämma och de kan inte säga något. Man respekterar inte kvinnor och ser alltid ner på kvinnor på låg nivå. Ofta bränns eller stenas.  Förra året var det en tjej som hette Farkhonde och hon bodde i Afghanistan men tyvärr är hon inte i denna värld. Farkhonde blev efter en tvist med en präst, anklagad för att hon brände Koranen. Därefter blev hon straffad av några män och brändes ihjäl. När jag tittade på hennes bilder jag blev väldigt ledsen och jag grät mycket över Farkhonde.  I Afghanistan har inte kvinnorna rätt att bestämma mycket för att de är kvinnor.

Foto på målning av familj i silhuette mot gul bakgrund. I kanterna av målningen finns en grottliknande silhuette.

Jag anser min föräldrar som förebild för mig eftersom de hade lyckats att lösa många problem i deras liv genom att ha ett visst hopp på att allt kommer att bli bra så man oroar sig inte över framtiden och samtidigt vet jag att de är den endaste personer som kan hjälpa mig att orka mer och lösa mina problem. Faktiskt kan jag inte att beskriva mina känslor mot dem. Egentligen uppskattade jag de mer när jag kom till Sverige eftersom jag hade träffat många människor och jag trodde att de var som min familj men tyvärr det var inte så och jag blev helt lurad. Mina syskon är som stöd för mig och jag blir stark av dem. Vi har alltid variet så nära varandra som bästa vänner alltså vi har vuxit upp tillsammans och mina föräldrar hade lärt oss vikten att hålla ihop, stöta ihop och vad som händer älska varandra därför jag har hållit det kvar i mig.

Foto på målning av orange symbol i form av en knuten hand mot bakgrund av målad himmel och moln.
Sveriges invånare är oftast rädda och osociala för andra som inte känner dem, fast när de bekantar sig med omgivningen så visar svenskarna gärna sin godhet och vänlighet. Allmänna sociala medier spelar stor roll i att sprida ut fördomar bl.a. Facebook. Ibland träffar jag folk som tror att alla muslimer tillhör ISIS och alla som kommer från Syrien är terrorister utan att ta reda på vem personen är. Jag tycker att de som är mest utsatta för fördomar är politiker för att de påverkar hur samhället ska fungera på ett bra sätt. I mitt hemland var det mest tjejer som var utsatta för fördomar t.ex. när någon tjej kommer lite försent hem så började hela området skvallra om henne och det blev värre om någon friade till henne.
Foto på skulptur av en figur som ligger med händerna bakom huvudet under ett träd.
Efter några månader kunde jag prata, förstå, läsa och skriva lite. Svenska lärarna kämpade med att lära mig svenska. Jag började läsa 8 sidor. Många svenska ungdomar skrev där om invandrare. De skrev att de inte ville att invandrarna ska komma till deras land. Jag blev dyster och jag förstod att några svenskar hatade oss. Jag tyckte att ha rätt eftersom Sverige var sitt eget land och det fanns några flyktingar som gjorde fel. Men jag tänkte att man skulle inte dra alla över en kam.
Foto på skulptur av knuten hand.
Mina fördomar om Sverige. När jag kom eller innan det när jag var i Libanon trodde jag att det skulle var kallt och snöväder. När jag kom till Sverige så jag såg och jag har lärt mig att det finns fyra årstid precis som i mitt hemland men de är inte riktiga typ. Svenskar är osociala och sitter hemma hela tiden och gör ingen aktivitet det var mina tankar om Sverige. Men jag märkte att allt var fel och det var fördomar som jag fått. Jag lärde mig att svenskar är sociala när jag gick i skolan och träffade svenskar som var jätte trevlig. De bjuder på restauranger och till deras hem. Alla invandare har en fördomar om att i Sverige växer pengar på träd och det är inte sant för att man behöver pengar för att leva här i Sverige och betala skatter. Det är en väldigt stor fördom om svenska tjejer att de lägger sig och sova med vem som helst bara för att de är ”open mind” och de har rätt och ta på sig vilken kläder som helst.
Foto på staty föreställande en blågul haj som hänger i en ställning av trä.

Jag bodde i en litet hus med lite trädgård och många trevliga grannar i Syrien. Prices var det 4 år sedan innan kriget började. Men nu allt är borta min säng min lilla hund mina bilder och alla mina drömmar är borta. Jag skulle aldrig tänka att resa till Sverige men efter den här händelsen. Tänkte jag och min familj fly till Sverige.

Foto på skulptur av en gyllene figur som tycks växa fram ur en mångfärgad lera.