Gislaved

På denna sida presenteras ett urval av fotografier från Smålands Folkblads bildarkiv som förvaras på Jönköpings läns folkrörelserkiv. Fotografierna är från Gislaved med omnejd. På sidan finns ett trettiotal fasta bilder med tillhörande bildtext och kommentarsfält för den som vill dela med sig av information i anslutning till fotografiet. Det finns även ett bildspel med drygt 50 fotografier. Vill man ha information kring ett specifikt foto i bildspelet kan man kontakta JFA och så hjälper vi till i den mån det finns information kring fotot.

Under andra världskriget fanns på fältet i Öreryd 70-talet baracker med flyktade norrmän. I restaurerat skick finns två av dem kvar. Den ena rummer Öreryds missionshus. 1986. Foto: C I Claesson.
Köpmannagatan i Gislaved. 1988. Foto: Dan Pettersson.
Järnvägsstationen eldhärjades 1979. 
Foto på man i kavaj som pekar mot trähus. Foto på man i kavaj som pekar mot trähus.
Ingenjör Egon Åkerhage vill att så många gamla hus som möjligt ska bevaras i sin ursprungliga stil. Han står framför det s k Bild-Andershuset vid Köpmannagatan. 1984. Foto: Vecko Finn.
Järnvägsstationen i Gislaved år 1905.
Det stora torget framför kommunhuset i Gislaved företer en tom ödslighet för det mesta. Gunnar Gabrielsson på bilden funderar på att sluta saluföra sina produkter i Gislaved. 1983.
Centrala Gislaved 1985. Foto: Vecko Finn.
Centrala Gislaved 1985. Foto: Vecko Finn.
Föreståndaren Bertil Gilbert är lite stolt över fondväggen i foajén utanför biosalongen. Väggen tapetserades med gamla bioaffischer redan när Folkets Hus byggdes 1954. Foto: Bengt Adolfsson 1984.
Föreståndare Krister Holmbom och vaktmästare Christer Rosenlund tycker att Folkets Hus har levt upp till målsättningen, det vill säga ett hus för alla. Foto: Vecko Finn.
Här tränar ungdomar i Gislaveds SSU-avdelning inför kampen mot Värnamo i "Fia med knuff" 1984. Foto: Vecko Finn.
Finska föreningen i Gislaved vill nå ett bättre samarbete med kommunen. 1987. 
Pensionärsgymnastik i Johan Orreskolans gymnastiksal 1988. Foto: Vecko Finn.
Lokalfrågan för SSU Frihetsfacklan i Gislaved löstes genom en omflyttning i Folkets Hus, från andra våningen till källaren, något medlemmarna är nöjda med. 1987. Foto: Vecko Finn.
Gislaveds DHR-avdelning har julfest. "Lövet" från Skillingaryd underhöll. 1984. Foto: Vecko Finn.

De kvinnliga arbetarna från kvällsskiftet på däckfabrikens komponentavdelning tycker att cheferna kan försöka klara ackordet, efter att deras lön sänkts med 4 kronor i timmen. 1982.
Tjejlaget i Volleybollklubben blev tvåa i SM 1988. Foto: Vecko Finn.
Jarl Josefsson, Mattias Djuräng och Stefan Larsson gör sig klara att äntra bussen till Borlänge med ett 30-tal andra medlemmar i OK Gisle. 1982.
Representanter för gymnastikföreningen Vigör från Vrigstad vid ungdomstävling i Kalmar 1983. Foto: Vecko Finn.
Full fart på ishockeyn i Gislaved 1977.

Speedwaylaget Lejonen 1979.
IFK Gislaveds tjejlag tränar inför helgens match 1980.
Simhallen/Gislebadet 1975. Simhallen/Gislebadet 1975.
Frivilliga insatser har skapat isbana i Solhemsparken i Gislaved. 1980. Frivilliga insatser har skapat isbana i Solhemsparken i Gislaved. 1980.
Gymnastikföreningen Vigör med en imponerande skara gymnaster hade uppställning i Sporthallen 1982. Gymnastikföreningen Vigör med en imponerande skara gymnaster hade uppställning i Sporthallen 1982.
Repetition inför adventskonsert i Gislaveds kyrka 1980. Repetition inför adventskonsert i Gislaveds kyrka 1980.
Att SMU:s sommarhem Holmen är en oas som inbjuder till ett avkopplande fritidsliv nära naturen är det många som tycker. 1982. Att SMU:s sommarhem Holmen är en oas som inbjuder till ett avkopplande fritidsliv nära naturen är det många som tycker. 1982.
Musikal på Lundåkerskolan 1984. Musikal på Lundåkerskolan 1984.
Strax efter klockan elva kunde de drygt tusen eleverna vid Gärdesskolan återvända till undervisningen sedan polisen konstaterat att bombhotet rört sig om falskt alarm. 1986. Strax efter klockan elva kunde de drygt tusen eleverna vid Gärdesskolan återvända till undervisningen sedan polisen konstaterat att bombhotet rört sig om falskt alarm. 1986.
Vuxna turas om att följa barnen till skolan efter nekad skolskjuts. På bilden passerar man just gångbron över Nissan. 1982. Vuxna turas om att följa barnen till skolan efter nekad skolskjuts. På bilden passerar man just gångbron över Nissan. 1982.
"Förskolans dag" i Gislaved 1986. Foto: C.I. Claesson. "Förskolans dag" i Gislaved 1986. Foto: C.I. Claesson.
Här är nästan hela ensemblen i musikalen "Calle och Ville". Längst fram står Calle och Ville själva, dvs Roger Pettersson och Anders Bogsjö. 1982. Här är nästan hela ensemblen i musikalen "Calle och Ville". Längst fram står Calle och Ville själva, dvs Roger Pettersson och Anders Bogsjö. 1982.
Startklara brevbärare i Gislaved 1986. Foto: Åke M. Startklara brevbärare i Gislaved 1986. Foto: Åke M.