Arkivblogg

Ett metallnät har monterats på en vägg i JFAs slutarkiv på vilket en stor mängd tavlor och inramade dokoment kan hängas. Det är inte bara fint att se på, utan frigör även välbehövligt utrymme åt arkivkartonger i hyllorna.
Tack till Stickans Fixartjänst för ett väl utfört monterings-arbete!
Läs hela inlägget »

Demokratidiskussionerna fortsatte igår med Lars-Åke Lagrell som gäst, fd ordförande för Svenska Fotbollförbundet m m. Lagrell inledde med en lektion i demokrati och föreningsliv, och rörde sig sedan ledigt mellan den lilla föreningen och den stora, mellan svenska och internationella regler och syn på engagemang och inflytande. Ett trettiotal personer besökte arrangemanget i Arkivhuset och diskuterade med Lars-Åke i ämnen som bolagisering, revision, korruption, digitala hjälpmedel, genusperspektiv med mera.
Den 13 april tar Leif Andersson vid med diskussioner om arbetarrörelsen förr och nu, och i framtiden. Välkommen då!

Läs hela inlägget »

Grenna hembygdsförening har kommit ut med årsskrift 2016 (sextioandra årgången). Den innehåller även årskrönika för 2015. Se förord och innehållsförteckning längre ner på sidan.

Vi tackar hembygdsföreningen  för det exemplar som tillsänts folkrörelsearkivets bibliotek! Om någon vill ha ett eget exemplar, så ta kontakt med Grenna Hembygdsförening:
www.grennahembygd.se

Läs hela inlägget »

Huskvarna hembygds-förening har kommit ut med årsbok över 2015. Det blir deras 68:e i ordningen. Boken består av ett tjugotal texter varvat med många fina bilder. Se innehållsförteckning nedan. Vi noterar särskilt Ebbe Ombäcks artiklar om kvinnliga rösträttsmötet i Huskvarna 1915, och om Huskvarnas första Folkets Park, där han använt material från arkiv i Folkrörelsearkivet.

Vi tackar hembygdsföreningen i Huskvarna för det exemplar som tillsänts folkrörelsearkivets bibliotek. Om någon vill ha ett eget exemplar, så ta kontakt med Huskvarna Hembygdsförening.

Läs hela inlägget »
Människor sittande i mörker framför ett upplyst Luciatåg.
Även i år var JFAs personal bjudna till det mycket vackra och stämningsfulla Luciatåget med elever från Södra Vätterbygdens folkhögskola på Jönköpings läns museum. Tack!
Foto: Richard Fransson.
Läs hela inlägget »

Gislaveds hembygds-förening har åter kommit ut med en gedigen årsbok - denna gång med temat "Lantbruket i Gislaved förr och nu". Boken består av ett tiotal längre uppsatser om stort och smått, t ex "Lantbruket i Jönköpings län och Gislaveds kommun genom historien" "Gyllenfors gård i bruk i över 200 år" och "Klockstölden i Gislaved - ett 105-årigt vinterminne", samt bland annat en artikel om IOGT-NTO-huset på Köpmangatan, som revs i januari 2015. 
Vi tackar hembygdsföreningen i Gislaved för det exemplar som tillsänts folkrörelsearkivets bibliotek. Om någon vill ha ett eget exemplar, så ta kontakt med Gislaveds hembygdsförening.
http://www.hembygd.se/gislaved 

Läs hela inlägget »
Tre personer stående i ett museum.
Henrik Johansson, Karl-Gunnar Johansson och Richard Fransson på Gislaveds Industrimuseum under Arkivens Dag.

Richard Fransson från folkrörelsearkivet och Henrik Johansson från Jönköpings läns museum var under Arkivens dag på Gislaveds  Industrimuseum och visade bilder från Gislaved med omnejd, samt informerade om sina respektive verksamheter. Tack för en intressant dag och alla trevliga möten!
 
Läs hela inlägget »
Etiketter: arkivens dagLennart Lindberg och Lars O Fältskog berättar om spårvägens historia. Här står de på Brunnsgatan, intill de sista synliga resterna av spårvägen!

I lördags arrangerade Folkrörelsearkivet tillsammans med Jönköpings hembygdsförening Gudmundsgillet och Jönköpings Spårvägs- och Busshistoriska 
Sällskap en stads-vandring i Jönköpings spårvägars spår. 
Lennart Lindberg och Lars O Fältskog 
guidade i Röda linjens spår, från Hovrätts-torget till Spårvagnsstallarne på Barnarpsgatan. Färden gick bland annat via Brunnsgatan, där det ännu finns spår i dagen - dock ska kommunen ta bort dem inom kort, är det sagt. 

Läs gärna Lennart Lindbergs artikel på Jnytt: 
http://www.jnytt.se/roda-linjen-fran-vast-till-ost
eller läs Lindbergs och Fältskogs bok om Jönköpings Elektricitetsverk och Jönköpings Spårvägar! Finns på biblioteket!

Läs hela inlägget »

Fredagen den 15 maj invigdes en utställning med LP-omslag på Eksjö museum. Utställningen är gjord av Erik Mohlin, som har bjudit in folk från musikbranschen att nominera tre LP var, med motivering. Bland de som nominerat och berättat om sina favoritskivor finns Ulf Lundell, Ebbot Lundberg, Ulf Dageby m fl. Även Folkrörelsearkivets chef Lars Östvall fick bidra med tre skivor óch en berättelse - valet föll på tre LP med den amerikanske skräckrockaren Alice Cooper: School´s Out, Billion Dollar Babies och Muscle of Love. Ulf Lundell hade inte helt oväntat valt bland annat Bob Dylans Blonde on Blonde. Utställningen spänner över perioden 1955-2015, även om det finns en tyngdpunkt på 1970-talet, när skivomslagsdesign blev ett yrke och man verkligen gick loss. Om du vill se alla de häftiga skivomslagen med Rolling Stones, Yes, Nationalteatern, Jethro Tull m fl, så passa på under sommaren! Utställningen håller på till och med den 30 september.
http://www.eksjo.se/kultur_fritid/eksjoe_museum/utstaellningar/aktuella_utstaellningar

Läs hela inlägget »
Drygt 40 personer närvarade vid JFAs årsmöte som i år ägde rum på Gränna Museum / Polarcenter. Stort tack till den trevliga och behjälpliga personalen på Museét - inte minst Marie Lundberg som höll en otroligt spännande presentation över Andrés djärva ballongfärd.
Läs hela inlägget »